Rejtegetett cseppek? Szégyenkezés helyett kezelés!

Milyen típusú terméket válasszon akaratlan vizeletvesztés esetén?

Ismerős helyzet?

„Pár csepp a nadrágomba került… De hát olyan jót nevettem éppen!” „Apró baleset volt csak, nem hiszem, hogy máskor is elő fog fordulni.” Ha ismerősek ezek a mondatok, akkor Ön már tapasztalta az akaratlan vizeletvesztést. Ijesztő, igaz? Hiszen azt gondoljuk, hogy ilyen csak a nagyon beteg, idős emberekkel fordulhat elő…

De nyugalom: nincs egyedül, van megoldás!

Az akaratlan vizeletvesztés (szaknyelven: inkontinencia) igen általános tünet: előfordulása olyan gyakori, mint a szénanátháé! Magyarországon összesen kb. 6‑700 000 ember küzd enyhe, középsúlyos vagy súlyos vizelettartási zavarral. Ezért az inkontinenciát az Egészségügyi Minisztérium népegészségügyi problémává nyilvánította.*

A válaszokért kattintson a nyilakra

A legfontosabb, hogy már az első panaszok jelentkezésekor (akár néhány cseppnél is!) haladéktalanul keresse fel háziorvosát, szakorvosát, mert a háttérben súlyos betegségek is meghúzódhatnak. Az, hogy szükség van-e további kivizsgálásra, már néhány egyszerű kérdés megválaszolásával kideríthető, ezért bátran legyen őszinte!

A válaszok alapján az is kiderül, melyik az a védőeszköz, ami a leginkább megfelel Önnek. Akaratlan vizeletvesztés esetén ugyanis csak a személyre szabott megoldás jelent megbízható védelmet. A kiválasztásban orvosa tud segíteni, de a patikában is nyugodtan felteheti kérdéseit.

Életminőségromlást, akár depressziót és a háttérben megbújó súlyosabb megbetegedéseket. Már az enyhe, de annál kínosabb, pár cseppel járó inkontinencia is számos kellemetlen tünettel bír, és nem észrevétlen. Gondoljon bele, hogyan telnének a napjai, ha folyamatosan azon kellene aggódnia és szorongania, vajon megérzik-e, észreveszik-e mások is a „balesetet”. Ezért inkább nem nevet őszintén, nem emel fel egy súlyosabb tárgyat, és nem mer elindulni hosszabb utakra sem, mert nem tudja, hol és mikor talál mosdót…

Nem kell így élnie, van megoldás! Nem az a pár csepp a baj, hanem a tabu: ne rejtegesse, inkább kezeltesse!

A speciális inkontinencia-védőeszközöket kifejezetten a vizelet felszívására fejlesztették ki, így megbízhatóan védenek a szivárgás, a kellemetlen szagok és a nedvesség ellen. Nem kell rögtön pelenkára gondolnia: az eszközök többfajta méretben kaphatóak, akár már tisztasági betét nagyságú kivitelben is. Ráadásul elérhetőek speciálisan férfiaknak készült betétek is.

Ha tapasztalja a tüneteket, ne használjon mást (pl. menstruációs betét, WC-papír, rongy stb.), mert ezek nem kötik meg a szagokat, híg folyadék hatására pedig elmozdulhatnak, és a bőrt is folyamatosan nedvesen tartják, ami irritációhoz vezethet.

Az alábbi három kérdést megválaszolva könnyen eldönthető, milyen típusú termékre van szükség.

 1. Milyen súlyosak a panaszok?
  • Csak pár csepp alkalmanként, pl. köhögéskor (enyhe)
  • Inkább már szivárog rendszeresen (közepes)
  • Sajnos elfolyik nagyobb mennyiség is egyszerre (súlyos)
 2. Mennyire mobilis (önálló)?
  • Teljesen, nem okoz problémát számomra a felkelés, járás, esetlegesen a sport (mobil)
  • Részben. Segítséggel, de fel tudok kelni az ágyból, a lépcsőn támogatással le tudok menni, járókerettel tudok sétálni stb. (mobilizálható)
  • Semennyire, sajnos ágyban fekvő vagyok.
 3. Ön nő vagy férfi?

Az alábbi táblázat segítségével mindezt át is tekintheti. A kiválasztáshoz kérje orvosok, egészségügyi szakdolgozók vagy gyógyszertári munkatársak segítségét!

A nagyításhoz kattintson a képre