VEGYE SAJÁT KEZÉBE AZ IRÁNYÍTÁST!

Bőrápoló termék- minta
Mintát kérek!

Bármely életkorban előfordulhat olyan betegség vagy sérülés, ami inkontinenciához vezet, amely bőrkárosodással is járhat az inkontinencia súlyosságától függően. Ezért kiemelten fontos a megfelelő bőrápolási rutin és a speciális, inkontinenciagondozáshoz kifejlesztett termékek használata.

Kockázati tényezők

Időskor

A kor előrehaladtával az életfunkciók lelassulnak és a szervezet nehezebben alkalmazkodik a változásokhoz. A reflexek lassulnak, nehézkesebb lesz a mozgás, sok változás történik a bőrben, a kötőszövetekben és a nyálkahártyákban. Az inkontinencia nem tekinthető az öregedés velejárójának, viszont az öregedéssel együtt járó változások (az izmok gyengébb tartása, rugalmatlanabb kötőszövetek) érintik a húgyhólyagot és a medence izmait is, ami hozzájárulhat a betegség kialakulásához. A bőr is sokkal sérülékenyebbé válik, így az inkontinenciának való kitettsége is nagyobb.

A mozgástér beszűkülése

Bármely életkorban előfordulat olyan betegség vagy sérülés, ami miatt a mozgástér beszűkül, a kor előrehaladtával ez igen gyakori idős embereknél. Ez az állapot akadályt jelent a napi tevékenységek végzésében, ami ugyancsak okozhat a vizeletinkontinenciát, pedig sokszor csupán arról van szó, hogy az érintett nem jut el a megfelelő időben a megfelelő helyre. Ez az állapot javítható, ha meg lehet oldani a csökkent mozgásképesség kiváltó okait.

Elszigeteltség

Idős hozzátartozónk számtalan ok miatt – mozgáskorlátozottság, meggyengült élettani funkciók, nem megfelelő lakókörnyezet, csökkent ráirányuló figyelem – a mindennapi tevékenységei végzése során nehézségekkel küzdhet és önellátási képességében zavart szenvedhet. Az egészségi állapot súlyos megromlása, a szociális függőség és kiszolgáltatottság fokozódása depressziót okozhat. Az inkontinencia akár a hanyatlás egyik tüneteként, a szociális támogatás iránti igény, vagyis egyfajta „segélykérő” tünetként is megjelenhet.

Ágyhoz kötöttség

A fekvőbetegek bőre kiemelt figyelmet kíván, hiszen a tartós ágyhoz kötöttség esetén gyakran alakul ki felfekvés. A tartós mozgásképtelenség gyakran jár együtt inkontinenciával, a bőrt pedig a vizelet és a széklet irritálhatja, mivel változik sav-bázis egyensúlya (pH), így ellenállóképessége csökken. Különösen igaz ez idős korban, amikor a bőr is sokkal sérülékenyebbé válik, ezért elengedhetetlen egy új, kifejezetten az érzékeny bőrnek megfelelő higiéniai rutin kialakítása.

Demencia

A szellemi hanyatlás összetett tünetegyüttes, amely beazonosítható több ok – mobilitási problémák, szociális okok, pszichogén ok – háttértényezőjeként.

Cukorbetegség

A cukorbetegség már önmagában is kockázati tényező vagy éppen jelző tünet, de együtt jár azzal is, hogy a bőr sokkal sérülékenyebb lesz, nagyon nehezen gyógyul. Különös kockázatot jelent ez, ha csökkent mobilitással vagy akár ágyhoz kötöttséggel jár, hiszen ilyenkor az inkontinencia által érintett bőrfelület még inkább érzékenyebb és gyakrabban alakulhat ki felfekvés, fekély vagy egyéb sérülés, fertőzés.

Gyógyszerek

A gyógyszerszedés gyakori és jelentős tényező az időskori inkontinencia kialakulásánál. A nyugtatók felhalmozódhatnak, tudatzavart és másodlagos inkontinenciát okozhatnak. Ha altatókat alkalmaznak, akkor előfordulhat, hogy a vizelési szükségletről tájékoztató inger nem elég erős, és ez önkéntelen vizeléshez vezethet. A vízhajtók hatása adott esetben meghaladhatja a hólyag kapacitását és nagy mennyiségű vizelethez, gyakoribb vizeléshez és kényszervizeléshez vezethet.

A vizeletvesztés mértéke

enyhe

Tapasztalta már hozzátartozója az alábbiakat?

„Alkalmanként elcsöppen a vizelete.”

„Rendszeresen csekély mennyiségű vizelete folyik el véletlenül.”

„Sürgető vizelési ingerrel együtt jelentkező vizeletcsepegést tapasztal.”

Amennyiben a fentiek közül legalább az egyikre igennel felelt, úgy hozzátartozójának valószínű enyhe inkontinenciája van. Ebben az esetben 8 óra alatt kb. 3,5 dl vizeletet veszít akaratlanul.

Középsúlyos

Tapasztalta már hozzátartozója az alábbiakat?

„Gyakran akaratlanul elfolyik kisebb mennyiségű vizelete.”

„Fizikai aktivitáskor, emelésnél, köhögéskor rendszeresen elcsordul a vizelete.”

„Ébredést követően, felálláskor akaratlanul ürül kisebb mennyiség a hólyagából.”

Amennyiben a fentiek közül legalább egyikre igennel felelt, úgy hozzátartozójának már valószínű középsúlyos az inkontinenciája. Ebben az esetben 8 óra alatt kb. 3,5-9dl vizeletet veszít akaratlanul.

súlyos

Amennyiben hozzátartozója azt tapasztalja, hogy a teljes vizelete akaratlanul elfolyik, panaszai már súlyosak. Ebben az esetben a teljes hólyag kiürül, és az akaratlan vizeletvesztés 8 óra alatt meghaladja a 9 dl-t. (A teljes magyar lakosságra vetítve ez kb. 100.000 embert érint.)

Tudta?

Az inkontinencia előfordulása olyan gyakori, mint a szénanátha!

Összesen kb. 6-700.000 olyan ember van Magyarországon, aki enyhe vagy középsúlyos vizeletvesztéssel él. *

A teljes magyar lakosságra vetítve azok száma, akik súlyos inkontinenciában szenvednek nagyjából 100.000 fő

*Egészségügyi szakmai irányelv - A felnőtt korban előforduló nem neurogén eredetű vizeletinkontinenciáról, Emberi Erőforrások Minisztériuma – Egészségügyért Felelős Államtitkárság kollegium.aeek.hu

Tudta?

Az inkontinencia előfordulása olyan gyakori, mint a szénanátha!

Összesen kb. 6-700.000 olyan ember van Magyarországon, aki enyhe vagy középsúlyos vizeletvesztéssel él. *

A teljes magyar lakosságra vetítve azok száma, akik súlyos inkontinenciában szenvednek nagyjából 100.000 fő

*Egészségügyi szakmai irányelv - A felnőtt korban előforduló nem neurogén eredetű vizeletinkontinenciáról, Emberi Erőforrások Minisztériuma – Egészségügyért Felelős Államtitkárság kollegium.aeek.hu

Kiváltó okok

Prosztata-megnagyobbodás

Gyakori, kis mennyiségű vizeletürítés vagy állandó csepegés, csökkent vizeletsugár esetén túlfolyásos inkontinenciáról beszélünk. Ezt leggyakrabban valamilyen, a vizeletelvezető rendszerben lévő akadály vagy idegrendszeri károsodás okozza. A prosztata az életkor előrehaladtával folyamatosan nő: a húszas évek elején akkora, mint egy dió, 40 éves kor körül nagysága már egy sárgabarackéval vetekszik, a 60 év feletti férfiaknál pedig már citrom nagyságú, így jelentős akadályt tud képezni. Ha a húgyhólyag nem tud rendesen kiürülni, a folyamatos telítődés túlfolyást okoz, mert az így kialakult nyomás már elegendő ahhoz, hogy a meggyengült záróizmokon át a vizelet távozzék.

Húgyúti fertőzések

Időskorban jellemzően nőknél találkozhatunk a késztetéses (urge) inkontinenciával, húgyúti fertőzések hatására. Az inkontinencia e formájában az érintettek időnként azt érzik, hogy sürgősen WC-re kellene menniük, és bár mindent megpróbálnak, hogy visszatartsák, ez többnyire nem sikerül, mivel a kötőszövetek a kor előrehaladtával rugalmatlanná válnak, az izmok pedig kevésbé feszessé. Az inger jelentkezésekor ugyanis rendszerint már késő. Ilyenkor az agy által leadott ingerek és a húgyhólyag működése közti összehangoltság nem megfelelő, tehát a problémának sokszor idegrendszeri oka van, de lehet gyulladás következménye is.

Köhögés, tüsszentés, nehéz tárgy emelése

Prosztataműtétet követően gyakran előfordul az úgynevezett stressz-inkontinencia (aminek nincs köze a hagyományos értelemben vett stresszhez). Ez olyan fizikai terhelések következtében jön létre, mint a köhögés, tüsszentés, nevetés, sportolás (pl. nehéz tárgy emelése). Az ilyen erőkifejtés haspréssel jár, egyúttal a medencefenéki izmokat terheli. Már egy-két csepp is figyelmeztető tünet lehet!

Idegrendszeri betegség, sérülés

Időskorban gyakrabban fordul elő demencia, Parkinson-kór és Sclerosis Multiplex, amelyek idegrendszeri betegségek. Ilyenkor zavar áll be a hólyagműködés szabályozásában, emiatt a hólyagműködés akaratlagos irányítása megszűnik, csupán telítettsége jelzi az idegrendszernek, hogy ürítésre van szükség. A központi idegrendszer ekkor azonnali ürítésre ad parancsot, függetlenül attól, hogy ez a beteg számára alkalmas vagy alkalmatlan pillanat. Ilyenkor a működés teljesen olyan, mint a szobatisztaságtól még nagyon messze álló csecsemőké. A gondot az jelenti, hogy a sérülés miatt tanulással nem korrigálható.

Gyógyszerek

Altatók szedése esetén előfordulhat, hogy a szervezet jelzése, a vizelési inger nem elég erős, hogy felébressze az ápoltat. A vízhajtók hatása adott esetben meghaladhatja a hólyag kapacitását és nagy mennyiségű vizelethez, gyakoribb vizeléshez és kényszervizeléshez vezethet.

MEGOLDÁS

Megelőzés – Minden betegséget könnyebb megelőzni, mint gyógyítani!

Tabuk nélkül:

Beszéljünk hozzátartozóinkkal tabuk nélkül, tudatosítsuk bennük és egymásban, hogy a test változásai természetesek, nem szégyellni való dolgok. Járjuk körül a témát, informálódjunk, hogy a megváltozott élethelyzet és a gondozói, illetve ápolti szerep mivel jár, milyen kockázatokat rejt magában. Ezzel a tudással könnyebbé és méltóságteljesebbé tudjuk tenni ezt a megterhelő élethelyzetet.

Bőrápolás:

Akár idős hozzátartozónk van, akár tartósan ágyhoz kötött beteget gondozunk, kiemelten fontos a megfelelő bőrápolási rutin kialakítása. A hidratált, ápolt bőr nem csak esztétikai kérdés: kevésbé sérülékeny és ellenállóbb a fertőzésekkel szemben is. Amennyiben ápoltunk súlyos inkontinenciával küzd, fordítsunk kiemelt figyelmet a bőr megtisztítására és ápolására minden egyes pelenkacserekor, elkerülve fertőzéseket.

Megfelelő környezet:

Alkalmazkodjunk a megváltozott élethelyzethez. Gondoskodjunk róla, hogy legyen az érintett hozzátartozónk közelében wc (pl. szobawc, ágytál), oda viszonylag könnyen (pl. járókerettel) eljusson. Megkönnyíthetjük ezt akadálymentesítéssel, irányfényekkel, piktogramokkal is. Biztosítsunk számára könnyen le és felvehető ruhákat, legyen egyszerűen oldható az alsó- és felsőruházat, gombok helyett használjunk cipzárakat. Törekedjünk arra, hogy ápoltunk az állapotának megfelelően a lehető legnagyobb fokú önállóságra legyen képes!

Ügyeljen a folyadékfogyasztásra!:

A megfelelő mennyiségű folyadék nem csak ágyhoz kötött, hanem idős emberek esetében is kiemelten fontos, mert a folyadékbevitelének szabályozása, rendszeres, kontrollált mennyiségű folyadékfogyasztása javíthatja a közérzetet és mégsem vezet vizelési panaszokhoz.

Figyeljünk oda egymásra!:

Ha van a környezetünkben idős ember, akkor figyeljünk arra, hogy folyamatosan támogassuk, gondoskodjunk róla. Keressük fel rendszeresen, kérdezzünk rá arra, mire van szüksége! Segítsük őt önellátási képességeinek fejlesztésében, biztosítsunk számára segédeszközöket!

Medencefenék-torna:

Nem csak női feladat, van már kifejezetten férfiak számára kialakított tornasor is. Tanuljuk meg és gyakoroljuk rendszeresen, hiszen hatékony lehet az inkontinencia megelőzésében vagy javításában.

Kezelési lehetőségek

Sajnos, sok esetben nem tudunk javítani a beteg állapotán, ilyenek pl. a végstádiumú demens ápoltak, agyvérzésen átesett betegek, vagy egy súlyos Parkinson-kóros ápolt. Ennek ellenére kiemelten fontos a rendszeres orvosi kontroll, a különböző betegségek felismerése. Ne bagatellizáljuk el a tüneteket, egy ágyhoz kötött beteg esetén egy egyszerű nátha is súlyos kimenetelű lehet! A bőr kitettsége miatt az inkontinencia mértékének felismerése kulcsfontosságú.

Amit megtehetünk, az gondozottunk méltóságának megőrzése, a helyzethez képest legjobb életminőség megteremtése. Fordítsunk kiemelt figyelmet a megfelelő termékek kiválasztására, a csökkent mobilitás vagy ágyhoz kötöttség esetén különösen igénybe vett bőr tisztására, ápolására. A környezet átalakításával, a folyamatos kommunikációval sokat tehetünk azért, hogy ápoltunknak a lehető legjobb gondoskodást nyújtsuk és ne becsüljük alá az érintés jelentőségét. Kiemelten fontos ez demens beteg esetén, velük mindig tartsuk a szemkontaktust, használjunk egyértelmű jelzéseket és figyeljünk saját testbeszédünkre is.

Személyre szabott ellátás

Az emberi méltóság mindennél fontosabb. Éppen ezért fontos, hogy ápoltunk számára az állapotának (mobil, nehezen mozgó vagy ágyhoz kötött) és az inkontinencia mértékének (enyhe, középsúlyos vagy súlyos) leginkább megfelelő terméket válasszuk. Ehhez elengedhetetlen az orvosi konzultáció! Kiemelt figyelmet kell fordítsunk a megfelelő bőrápolásra, minden betét- vagy pelenkacsere alkalmával ugyanazt a rutint használjuk, mint kisgyereknél - azzal a különbséggel, hogy kifejezetten a felnőtt, érzékeny és sérülésnek kitett bőr számára kifejlesztett tisztító- és ápolótermékeket használunk. Mindig távolítsuk el a vizelet- és székletmaradványokat, a tiszta betét vagy pelenka felhelyezése előtt pedig védjük a bőrt a nedvességtől, vagy használjunk regeneráló krémet is, ha kipirosodást látunk. Ezzel nem csak ápoltunk méltóságát adjuk vissza, hanem saját magunkét is, hiszen hozzátartozónk kényelmesebben fogja magát érezni, jobb kedve lesz.

Személyre szabott
ellátás

Az emberi méltóság mindennél fontosabb. Éppen ezért fontos, hogy ápoltunk számára az állapotának (mobil, nehezen mozgó vagy ágyhoz kötött) és az inkontinencia mértékének (enyhe, középsúlyos vagy súlyos) leginkább megfelelő terméket válasszuk. Ehhez elengedhetetlen az orvosi konzultáció! Kiemelt figyelmet kell fordítsunk a megfelelő bőrápolásra, minden betét- vagy pelenkacsere alkalmával ugyanazt a rutint használjuk, mint kisgyereknél - azzal a különbséggel, hogy kifejezetten a felnőtt, érzékeny és sérülésnek kitett bőr számára kifejlesztett tisztító- és ápolótermékeket használunk. Mindig távolítsuk el a vizelet- és székletmaradványokat, a tiszta betét vagy pelenka felhelyezése előtt pedig védjük a bőrt a nedvességtől, vagy használjunk regeneráló krémet is, ha kipirosodást látunk. Ezzel nem csak ápoltunk méltóságát adjuk vissza, hanem saját magunkét is, hiszen hozzátartozónk kényelmesebben fogja magát érezni, jobb kedve lesz.