Inkontinencia

Szerző: Sebők Erika, Ápolónő Blog https://www.facebook.com/apolonok/

2020.05.12.

Egy olyan állapot, amelynek meglétét valószínűleg még a legkedvesebb barátnőnkkel sem osztunk meg, olykor a családtagok sem tudják, mert egyfajta szégyenérzet él bennünk.

Általában női és változókori betegségnek tartják, pedig férfiak és fiatal nők is érintettek lehetnek, hiszen minden életkorban megjelenhet valamilyen mértékben.

Idősebb korban az emberek harmadánál – nagyrészt nőknél – jelentkeznek a tünetek. De találkozhatunk vele átmenetileg terhesség alatt, szülés után gyermekágyban, de olykor elég egy kiadós felfázás ahhoz, hogy vizelet-visszatartási problémánk legyen.

Kialakulásának stádiumai vannak:

Kezdetben csak hasűri prés hatására ( tüsszentés) távozik kevés mennyiségű vizelet, a másodikban járáskor is elcseppenhet, végül a harmadikban már nyugalmi állapotban is sajnos betétet, pelenkát kell viselni.

Az életminőséget erősen befolyásolja, hiszem amíg egy egészséges embernek a hétköznapi rutin: mint a bevásárlás, ügyintézés, nyaralás semmiféle gonddal nem jár, addig egy ilyen betegséggel küzdő embernek bizony minden program előkészítést igényel.

Elmagányosodás, szexuális közömbösség is kialakulhat a szégyenérzet miatt. Amennyiben komolyabb mértéket ölt, sajnos a társadalomtól való teljes elzárkózáshoz is vezethet.

Ápolónői mindennapjaim során gyakran találkozom a problémával, illetve azzal, hogy sokszor nem tudják a betegek, milyen segédeszközt használjanak, hogy biztonságban érezzék magukat.

Minden stádiumban eltérő betétet, majd pelenkát kell használni ahhoz, hogy komfortérzet megmaradjon.

Ugyanis ha alacsony, vagy nem megfelelő nedvszívó-kapacitású terméket használunk – vagy azt nem megfelelően – akkor számos egyéb nehézséggel is számolnunk kell, ami gyakran nem is jut eszünkbe. Túl a szégyenérzeten, a lelki csapáson – már megint átáztam… – bizony az ágyneműmosáson át, az átázott ruhákig, valamint a különböző bőrbetegségek megjelenéséig számtalan probléma keserítheti az egyébként is nehéz napjainkat.

Melyek azok a szempontok, amelyek alapján válasszunk ?

Ma már egészen szuper, nagy nedvszívó-képességű és diszkrét eszközök vannak segítségünkre. Találunk olyat is közöttük, amely úgy néz ki mint egy fehérnemű.

  • Szivárgás erőssége.

Egy kisfokú, vagy alkalmanként – tüsszentés, köhögés – előforduló vizelet elcseppenés esetén elég egy vékonyabb betét biztonságunk érdekében. Amennyiben már a második stádiumba léptünk – ha járáskor is el el távozik kevés mennyiségű, akkor egy vastagabb, speciálisan vizelet felszívására kifejlesztett betét választása a célszerű. A harmadik stádiumban már orvossal konzultálva felírható a pelenka, amely állandó használata válhat szükségessé.

  • Befogadandó vizelet várható mennyisége.

Amennyiben még tudjuk tartani, de gyorsan kell szaladnunk, akkor természetesen biztonság kedvéért egy közepes betét is megteszi. Ha pedig már pelenkára vagyunk utalva, jó ha tudjuk: Szinte mindegyik nadrágpelenka rendelkezik úgynevezett indikátorcsíkkal, amely jelzi, ha megtelt.

A csík elszíneződéséig egy jó minőségű termék biztonsággal használható többszöri vizeletvesztés esetén is. Ugyanis a betét felső rétege gondoskodik a beérkező vizelet gyors elvezetéséről, nedvszívó rétege pedig speciális folyadékmegkötő képességének köszönhetően biztosítja a folyadék megtartását, és ezáltal a szivárgásmentességet.

  • Testméretünk alapján.

Általában a felíró orvos ki tudja választani a nekünk megfelelő méretet, amely biztonsággal alkalmazható. Nem tanácsos kisebbet választani kevésbé látszik indíttatásból, hiszen előfordulhat, hogy szorít, kényelmetlen. De nagyobbat sem a biztonság kedvéért, mert könnyen szivárgás alakulhat ki.

  • A körülmények, amelyek között használjuk

Egy közepesen súlyos tünetektől szenvedő beteg épp otthon tartózkodik, és elérhető távolságban van a mosdó, akkor egy vékonyabb betét is elegendő lehet. Ezzel szemben ha utazik, vagy ha több időt kell házon kívül töltenie, esetleg éjszakára van szüksége a száraz biztonságra, akkor egy vastagabb, erősebb nedvszívó-képességűt kell beszerezni.

  • Nemünk alapján

Anatómiailag eltérő felépítésű egy nő és egy férfi. Amíg egy nőnek könnyebb megoldást találni, egy férfi nehezebb helyzetbe kerül. De nem szabad elkeseredni, számukra is vannak olyan biztonsággal használható termékek, melyek segítségével teljes élet élhető.

Kevesen tudják, ma már egy vizelettartási problémával rendelkező beteg teljesen észrevétlen tud maradni a társadalomban, köszönhetően azoknak a termékeknek, melyek ma már rendelkezésre állnak.

Ami nekem mint ápoló szimpatikus a számos termék közül – és a betegek számára is kényelmes – az a fehérnemű jellegű nadrágpelenka.

Több okból is nagyon tetszik nekem, és persze a betegeknek. Amellett, hogy úgy néz ki, mint egy fehérnemű, nagyon praktikus viselet.

Ez a tipus, amely puha textilszerű borítással rendelkezik kifejezetten mobilis betegek számára lett tervezve, és a tapasztalatok alapján nagyfokú biztonságérzetet, és magabiztos megjelenést nyújt. Emellett a férfiak számára készített változata külsőleg is férfias, a hölgyeké pedig nőies.

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a folyadékot magába zárja, semlegesíti a szagokat és szinte észrevétlen. Úgy illeszkedik a testünkhöz, mint egy valódi fehérnemű. Anyaga puha, légáteresztő és tökéletesen követi a test vonalát. Legnagyobb előnye véleményem szerint, hogy nem csúszkál, nem esik le mozgás közben.

Mi, Ápolók is előszeretettel használjuk a kórházakban, ahol köztudottan számos embertársunk küzd – ha csak átmenetileg is – a problémával.

Elég csak elképzelni egy alapos hashajtást vizsgálat előtt, ilyenkor bizony előfordulhat, hogy nincs ideje betegünknek kicsoszogni a mosdóba, út közben már becsurranhat…

De említhetnék egy tartós katéter kivételét követő – átmenetileg jelentkező – vizelettartási bajokat, vagy egy vízhajtós napot, mikor bizony előfordulhat, hogy sűrűn és gyorsan kell(ene) szaladni… Óhatatlanul is “baleset” történhet, s nagyon nem mindegy lelkileg a betegünk hogyan éli meg…

De ki ne hallott volna már azon kismamákról, akiknek a szülést követően sok esetben megkeseríti mindennapjait az akaratlan vizeletcsepegés.

Illetve ott vannak azon idős betegeink, akik ugyan még mobilisak, de sajnos vizelettartási problémáik elérték a kritikus szintet.

Azt veszem észre, akik megismerték gyorsan meg is szerették, hiszen használata egyszerű. Ugyanis egyetlen mozdulattal könnyen és gyorsan letolható – akár egy valódi fehérnemű – ezáltal megkönnyíti számárukra a toalett használatát.

Így nyugodtan, elkerülve a kínos gondolatokat – Biztosan észreveszik mások/érzik rajtam vajon?stb. – teljes diszkréció mellett indulhatunk el bevásárolni, barátnőnkkel beülhetünk egy finom kávéra a kedvenc cukrászdánkba, és a kiskutyusunk sétájáról sem kell lemondanunk a szomszéd öreglegénnyel.

Ami talán a legfontosabb: a betegeim visszajelzései alapján láthatatlan, amely nagyban segít megelőzni a társadalmi elszigetelődést, a bezárkózást, és a meglévő probléma ellenére is teljes élet élhető.