A jó betét segít eltitkolni az inkontinenciát

Szerző: Kiss Éva

2020.05.11.

A vizelettartási zavart, ha lehet, még kellemetlenebbé teszi a társadalmi megítélése, a vele járó szégyen. Míg pl. egy érszűkület akár társasági téma lehet, az érintettek mindent megtesznek ennek eltitkolására. A különböző betétek ebben segíthetnek.

A vizelettartási zavart, ha lehet, még kellemetlenebbé teszi a társadalmi megítélése, a vele járó szégyen. Míg pl. egy érszűkület akár társasági téma lehet, az érintettek mindent megtesznek ennek eltitkolására. A különböző betétek ebben segíthetnek.

A vizelettartási nehézségek súlyosságának több fokozata van. A leggyakoribb az ún. stressz- vagy terhelési inkontinencia, amikor a hasűri nyomás hirtelen fokozódására a beteg akaratától függetlenül néhány csepp vizelet távozik (vizeletcsepegés). Ez nevetésre, tüsszentésre, köhögésre, emelésre, illetve szökdelő, ugráló mozdulatoknál fordul elő. Ez a kellemetlenség gyakran jelentkezik terhesség után vagy jelentős túlsúly esetén is, a tartó gátizmok meggyengülése miatt.

Máskor, a súlyosabb esetekben a spontán vizeletcsepegés, szivárgás akkor is bekövetkezik, ha a beteg csak egyszerű hely- vagy helyzetváltoztató mozgásokat végez, feláll, leül, járkál, lehajol. Ez lehet a tünete például az ún. túlfolyásos inkontinenciának. A legsúlyosabb pedig az az állapot, amikor szervi elváltozások vagy neurológiai sérülés miatt a vizelet megtartására még nyugalmi állapotban is képtelen a beteg. A vizelettartási nehézségek okait szakorvosnak kell tisztázni, az ok, az alapbetegség feltárásával és kezelésével az esetek nagy részében gyógyulás, vagy legalábbis jelentős javulás érhető el.

De addig is, amíg az állapotnak megfelelően a gyógytorna, a gyógyszeres kezelés vagy a műtét meghozza az eredményét, a betegnek diszkrét biztonságra van szüksége. Ezt segítik a különböző méretű és funkciójú betétek, amelyek közül lehet kiválasztani a leginkább megfelelőt.

Alkalmi vizeletcsepegés esetén tisztasági betét méretű speciális betét használata javasolt. Ezek a diszkrét, kisebb méretű betétek kényelmesen viselhetőek minden nap és tökéletesen felszívják az elcseppenő vizeletet, így teljes biztonságban érezhetjük magunkat. Mindemellett egyedi szagsemlegesítő rendszerüknek köszönhetően meggátolják a kellemetlen szagok kialakulását, így senki sem tudhatja meg. Amennyiben naponta többször fordul elő a vizelet elcsepegése, esetleg kisebb mennyiségű folyás is, abban az esetben már az egészségügyi betét méretű, vastagabb speciális betétek ajánlottak.

A vizelettartási nehézségek súlyosságának több fokozata van.

Ezek a betétek kimondottan vizelet felszívására lettek kifejlesztve. Réteges szerkezetük kettős védelmet biztosít. A betét felső rétege gondoskodik a beérkező vizelet gyors elvezetéséről, nedvszívó rétege pedig speciális folyadékmegkötő rendszerének köszönhetően biztosítja a beérkezett vizelet megtartását, és ezáltal a szivárgásmentességet. A fehérneműbe rögzíthető betétek közül a legnagyobbak akár fél liter folyadék biztonságos felszívására is képesek.

Testhezálló diszkréció

Amennyiben fél liternél nagyobb folyadék befogadására van igény, a fehérneműként használható pelenkanadrág használata ajánlott. Ez a modern megoldás egyszerű használatot, megbízható védelmet és teljes diszkréciót garantál Egyes típusai olyanok, akár egy francia bugyi, amit ugyanolyan egyszerű felvenni, akár egy hagyományos alsóneműt. Mivel körkörösen gumírozott, tökéletesen felveszi a test formáját, így szoros nadrág vagy szoknya viselésekor sem látszik, hogy mi van rajtunk.


A súlyos vizelettartási probléma ellátására inkontinencia nadrágpelenka viselése javasolt, melyet a gyermek pelenkákhoz hasonló módon lehet alkalmazni. A modern inkontinencia nadrágpelenkák ma már olyan kiegészítőkkel rendelkeznek, mint pl. az ívelt combgumírozás, hátsó derékgumírozás és oldalsó vízhatlan védőgátak, melyek rendkívüli szivárgásmentességet biztosítanak mind vizelet-, mind széklet-visszatartási zavarok esetében. A termék külső borításán indikátorcsík jelzi, ha a termék megtelt vizelettel és cserére szorul. A ma beszerezhető nadrágpelenkák akár három liter folyadékot is képesek felszívni és a folyadékot a termék belsejében tartani. Ez a megoldás elsősorban fekvő esetén alkalmazható. Az új generációs nadrágpelenkák ma már légáteresztő, speciális borítóanyaggal készülnek, melyek engedik a felhasználó bőrét lélegezni és speciális textilszerű anyaguknak köszönhetően csendes viseletet biztosítanak. Ezáltal a lehető legnagyobb diszkrécióval viselhetik aktív inkontinens betegek is.

Nappalra, éjszakára, férfiaknak, nőknek...

A betétek közül választani egyrészt a szivárgás erőssége, vagyis a befogadandó vizelet várható mennyisége, másrészt a testméret alapján lehet. A nemek anatómiai felépítésének különbsége miatt kidolgoztak férfiak és nők számára alkalmas szabású betétet is. Nem mindegy az sem, milyen körülmények között használja az illető: ha pl. egy közepesen súlyos tünetektől szenvedő beteg épp otthon, nyugalomban van, és elérhető távolságban van a toalett, akkor egy vékonyabb betét is elegendő, míg ha utazik, ha órákat kell házon kívül töltenie, vagy éjszakára van szüksége a száraz biztonságra, akkor választhat egy vastagabb típust is.

A legfontosabb, hogy elkerülje az öltözék vagy az ágynemű átnedvesedését, amely nemcsak kínos helyzetet, kellemetlenséget okoz, hanem további felfázásnak, fertőzésnek a kiindulópontja is lehet. Szerencsére ma már van miből kiválasztani az adott esetben legmegfelelőbbet: mint ahogy az inkontinencia tünetei rendkívül változatosak, úgy igyekeztek a gyártók ehhez alkalmazkodni a választék kialakításánál is.